Dania i produkty polskiej kuchni regionalnej

Kuchnia polska jest wyjątkowo bogata i różnorodna, zarówno pod względem smaków jak i stosowanych w niej produktów. Z uwagi na wieloletnie kontakty Polski z innymi krajami i ciągłą wymianę produktów spożywczych: warzyw, owoców i przypraw jest z pewnością bardzo zróżnicowana.
W tradycyjnej kuchni polskiej dużą rolę odgrywały takie produkty, jak: kasze, zboża, fasola, kapusta, ale także jabłka.
Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem różnych smakołyków jakie znajdziemy w różnych zakątkach naszego kraju.
Podhale:
- kwaśnica – zupa z kiszonej kapusty, często robiona na świńskich żeberkach
- oscypek – popularny ser z owczego mleka o lekko słonym smaku i zwartej konsystencji
- bryndza – ser z owczego mleka o miękkiej konsystencji
Małopolska:
- żurek – zupa przyrządzana na zakwasie żytnim
- sernik wiedeński – ciasto pokryte cienką warstewką czekoladowej polewy
- gzica/bzica – słodka polewka z owoców bzu
Śląsk:
- kluski śląskie – kluski robione z ziemniaków, mąki, jaj i soli
Warmia i Mazury:
- dzyndzałki warmińskie – małe pierożki z mięsem
- farszynki – kotlety ziemniaczane z farszem z mięsa wieprzowego
Zaprezentowany tu zbiór jest bardzo skromny i wyrywkowy. Zachęcamy jednak wszystkich wielbicieli kuchni polskiej do zwiedzania i kosztowania rozmaitych smakołyków lokalnych, które są zwykle serwowane w ośrodkach agroturystycznych.