Pages Navigation Menu

Portal Turystyki Wiejskiej - Wydarzenia, kwatery, informacje

Dania i produkty polskiej kuchni regionalnej

Dania i produkty polskiej kuchni regionalnej

Kuchnia polska jest wyjątkowo bogata i różnorodna, zarówno pod względem smaków jak i stosowanych w niej produktów. Z uwagi na wieloletnie kontakty Polski z innymi krajami i ciągłą wymianę produktów spożywczych: warzyw, owoców i przypraw jest z pewnością bardzo zróżnicowana.

W tradycyjnej kuchni polskiej dużą rolę odgrywały takie nockerlsuppe-356434_640produkty, jak: kasze, zboża, fasola, kapusta, ale także jabłka.

Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem różnych smakołyków jakie znajdziemy w różnych zakątkach naszego kraju.

Podhale:

  • kwaśnica – zupa z kiszonej kapusty, często robiona na świńskich żeberkach
  • oscypek – popularny ser z owczego mleka o lekko słonym smaku i zwartej konsystencji
  • bryndza – ser z owczego mleka o miękkiej konsystencji

Małopolska:

  • żurek – zupa przyrządzana na zakwasie żytnim
  • sernik wiedeński – ciasto pokryte cienką warstewką czekoladowej polewy
  • gzica/bzica – słodka polewka z owoców bzu

Śląsk:

  • kluski śląskie – kluski robione z ziemniaków, mąki, jaj i soli

Warmia i Mazury:

  • dzyndzałki warmińskie – małe pierożki z mięsem
  • farszynki – kotlety ziemniaczane z farszem z mięsa wieprzowego

Zaprezentowany tu zbiór jest bardzo skromny i wyrywkowy. Zachęcamy jednak wszystkich wielbicieli kuchni polskiej do zwiedzania i kosztowania rozmaitych smakołyków lokalnych, które są zwykle serwowane w ośrodkach agroturystycznych.