Pages Navigation Menu

Portal Turystyki Wiejskiej - Wydarzenia, kwatery, informacje

Polskie pyszne dania – co zjesz w agroturystyce

Polskie pyszne dania – co zjesz w agroturystyce

PIKANTNY GULASZ Z KARMAZYNA

700 g filetów z karmazyna, sok z cytryny, sól. 2 łyżeczki przypraw (curry, mielony pieprz, estragon. ziarna jałowca i ziela angielskiego, liść laurowy), 50 g wędzonego boczku. 2 cebule. 1 łyżka mąki. 1 szklanka bulionu z kostki rosołowej. 3 łyżki przecieru pomidorowego, mielona papryka, cukier, ewentualnie 1/2 szklanki śmietany.

Filety opłukać i osuszyć. Pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 1/2 godz. Następnie posolić, wymieszać z pokruszonymi przyprawami i wstawić do lodówki na 1 godz. Boczek pokroić na drobną kostkę i stopić. Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać. Wrzucić do boczku i zrumienić. Całość oprószyć mąką, rozprowadzić zimnym bulionem, dodać przecier pomidorowy i gotować do uzyskania odpowiedniej gęstości. Doprawić do smaku solą pieprzem, papryką sokiem z cytryny i cukrem. Do sosu włożyć kawałki ryby i dusić pod przykryciem na małym ogniu 20 minut. Potrawę można zaprawić śmietaną.

Kuchnia Polska Garniec
BŁYSKAWICZNE DANIE RYBNE

2 szklanki gotowanych jarzyn pokrojonych w plasterki, 450 g ryby pokrojonej w słupki, 1 opakowanie sosu serowego. Nagrzać piekarnik do 200°C. Posmarować masłem blachę do pieczenia, włożyć jarzyny, na wierzchu umieścić rybę i odstawić. Przygotować sos serowy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, polać nim rybę i piec w piekarniku przez 15-20 minut. Można też połączyć rybę z mrożonym groszkiem i gotowanym ryżem z dodatkiem curry. Wtedy należy piec potrawę w kuchence mikrofalowej nastawionej na najwyższą moc 4 do 6 minut. Podczas pieczenia wymieszać i odstawić na 5 minut przed podaniem.

KLOPSIKI RYBNE

1 kg filetów rybnych, 2 jaja, pół szklanki bułki tadej, pieprz, łyżka vegety, mąka do obtaczania. tłuszcz do smażenia; marynata: pół szklanki octu 6%, 2 szklanki wody, 2 liście laurowe, łyżeczka ziela angielskiego, cukier, sól. Składniki marynaty zagotować i ostudzić. Ryby umyć, osuszyć i zemleć. Dodać jaja, bułkę tartą, 2 łyżki zimnej wody i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować okrągłe klopsiki, obtoczyć je w mące i usmażyć na oleju. Ostudzić, włożyć do słoja i zalać zimną marynatą. Wstawić do lodówki na 3 dni.

KARP GOTOWANY W ŚMIETANCE

Karp (1kg), sól, liść laurowy, 3 cebule, 6 łyżek masła, 2 szklanki śmietanki, 2 płaskie łyżki mąki, natka pietruszki. Karpia sprawić, odfiletować, pokroić na kawałki, lekko posolić i ułożyć w płaskim garnku. Dodać 3 cebule obrane i drobno posiekane, 3 łyżki masła i liść laurowy. Zalać 2 szklankami śmietanki i gotować pod przykryciem na małym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając. Z 2 płaskich łyżek mąki i 3 łyżek masła przygotować złotą zasmażkę, rozprowadzić ją częścią schłodzonego sosu śmietankowego, tego, który powstał podczas gotowania, i dodać do ryby. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Rybę wyłożyć na półmisek i polać sosem.